Den gode nyhed er, at popcorn som udgangspunkt er naturligt glutenfri. Nogle smagsstoffer, krydderier eller tilberedningsmetoder kan dog medføre, at popcorn indeholder gluten. Læs, hvornår popcorn ikke er glutenfri, og hvordan du kan nyde glutenfri popcorn uden bekymringer.
Hvad er popcorn?
Popcorn er majskerner, der udvider sig og "popper", når de bliver opvarmet. De er en lækker, let snack, som kan spises, som de er, drysses med salt eller sukker, overhældes med smør, dækkes med karamel eller tilsættes lige præcis den smag, du har lyst til.
Er popcorn glutenfri?
Majskerner er naturligt glutenfri, og da popcorn ganske enkelt er poppede majskerner, er de også naturligt glutenfri. Nogle færdigpakkede popcorn og popcorn med tilsat smag kan dog indeholde gluten. Det kan du læse mere om nedenfor.
Krydskontaminering under produktionen
Nogle producenter fremstiller og pakker deres popcorn i lokaler og med udstyr, der også bruges til fødevarer med gluten. Det betyder, at popcornene kan blive udsat for krydskontaminering. Andre producenter kan anvende gluten som stabilisator under produktionen eller som bærestof for smagsstoffer.
Derfor er det vigtigt at kigge efter mærkningen "glutenfri", når du køber popcorn, eller på anden måde sikre dig, at produktet er glutenfrit. Det gælder især popcorn med tilsat smag.
Forskellige typer popcorn
Popcorn findes i mange forskellige varianter. Her er nogle af de mest populære:
Popcorn naturel
Helt almindelige poppede majskerner. Hverken mere eller mindre.
Popcorn med smag
Almindelige popcorn, der efter tilberedningen er tilsat smag i form af sauce, krydderier eller andre smagsgivere. Mulighederne er næsten uendelige, men de mest almindelige varianter er popcorn med salt, sukker, smør eller karamel.
Mikrobølgepopcorn
Popcorn, der tilberedes i mikrobølgeovnen.
Kettle corn
En sød og salt variant af popcorn, der traditionelt tilberedes i store gryder af støbejern eller kobber – deraf navnet. Majskernerne dækkes med sukker, inden de poppes, og drysses derefter med salt.
Biografpopcorn
Det er de popcorn, du køber i biografen. De opbevares ofte i store, gennemsigtige beholdere og serveres i papirposer eller bægre. De mest almindelige varianter er saltede popcorn, som du eventuelt kan få med forskellig topping.
Alle disse typer popcorn kan købes færdiglavede i butikkerne eller tilberedes hjemme, bortset fra biografpopcorn, som naturligvis købes i biografen.
Så er popcorn i biografen glutenfri?
Ligesom almindelige popcorn vil biografpopcorn som regel være glutenfri. Men hver biograf kan bruge forskellige mærker og have sine egne metoder til tilberedning og servering. Hvis du vil være sikker på, at popcornene i din biograf er glutenfri, bør du undersøge allergenoplysningerne på biografens hjemmeside eller spørge personalet. De fleste biografer har en oversigt over allergenerne i deres produkter, som de kan oplyse dig om
Gode råd, når du køber popcorn
Når du køber popcorn, bør du sikre dig, at emballagen angiver, at produktet er fremstillet af glutenfri ingredienser, og at der ikke er risiko for krydskontaminering. Hvis det ikke tydeligt fremgår, at popcornene er glutenfri, anbefaler vi, at du ikke tager chancen.
Vær også forsigtig med at købe popcorn i løs vægt, fra selvbetjeningsstationer eller steder, hvor popcornene serveres med en fælles skovl. Hvis sælgeren ikke kan garantere, at hverken popcornene, beholderne eller serveringsredskaberne har været udsat for krydskontaminering med glutenholdige fødevarer, er det bedst at vælge noget andet.
Heldigvis er det både nemt og hurtigt at lave dine egne popcorn derhjemme og tilsætte dine foretrukne glutenfri smagsgivere. Hvis du har lyst til at prøve noget andet, kan du også erstatte majs med andre glutenfri kornsorter, der kan poppes, såsom amarant eller sorghum.
Du kan selvfølgelig også altid regne med Schär, når du har lyst til andre glutenfri snacks til filmaftenen. Prøv for eksempel vores små pretzels (nemme at have med i lommen) eller vores uimodståelige Digestive Choc (lige til at snuppe i mørket).