Op betrouwbare wijze gluten identificeren

Op betrouwbare wijze gluten identificeren

Gluten in voedingsmiddelen moeten op het etiket duidelijk worden vermeld.

Voor mensen met coeliakie en gluten- en tarwegevoelligheid is het bijzonder belangrijk om bij de aankoop van voedingsmiddelen op het etiket te letten, om te weten of er gluten op vermeld staat.

Etiketteringsvoorschriften voor gluten

Sinds november 2005 moeten 14 allergenen die in voedingsmiddelen kunnen voorkomen, waaronder ‘glutenbevattende granen en producten die daarmee gemaakt zijn’, op de verpakking vermeld staan als ze in het product als ingrediënt voorkomen, ongeacht hun vorm of hoeveelheid. Voor een overzicht van glutenbevattende granen, raadpleeg dit artikel over gluten.

Zoetstoffen die uit tarwe bereid zijn, zoals glucosesiroop, dextrose of maltodextrine, zijn uitgezonderd van deze richtlijn omdat gluten in deze producten niet meer waarneembaar is.

Article200104_Einkaufen Junge Frau.jpg

Informatie over allergenen moet tegenwoordig ook verstrekt worden bij onverpakte producten. De informatie kan schriftelijk verstrekt worden, maar ook elektronisch of mondeling. Als dit mondeling gebeurt, moet er op verzoek ook schriftelijke documentatie overlegd kunnen worden.

Voedingsmiddelen worden gedefinieerd als glutenvrij als ze minder dan 20 mg gluten per kg (= 20 ppm) bevatten. Daarnaast mogen producenten het officiële logo van de doorgestreepte korenaar op de verpakking plaatsen, als dat logo is toegekend door een coeliakiepatiëntenvereniging.

Tips bij het kopen van glutenvrije producten

  • De makkelijkste manier om glutenvrije producten te herkennen is door op het woord ‘glutenvrij’ te letten, dat op de verpakking staat. Ideaal is het, als dit in combinatie is met het logo van de doorgestreepte korenaar.
  • Als je niet bekend bent met een ingrediënt van de ingrediëntenlijst, kun je het product beter in het schap laten staan.
  • Als er ‘zetmeel’ of ‘gemodificeerd zetmeel’ in de lijst staat, heeft dit betrekking op glutenvrij zetmeel. Zetmeel met gluten of zetmeel dat afkomstig is van een glutenbevattend graan, moet als zodanig duidelijk op het etiket vermeld worden.

___________________________________________________________________________________________________________________________________

Ben je arts of diëtist? Je vindt meer gedetailleerde informatie over gluten bij het Dr. Schär Institute, het kennisplatform voor experts op het gebied van glutenintolerantie en het glutenvrije dieet.