Glutenvrij leven – dit is wat je kan eten

Glutenvrij leven – dit is wat je kan eten

Overzicht van toegestane, riskante en verboden ingrediënten en producten bij een glutenvrij dieet.

Het assortiment voedingsmiddelen is enorm. Hierdoor is het soms niet duidelijk waar wel en geen gluten in zitten.   

Als je een glutenvrij dieet volgt, mag je alle voedingsmiddelen gebruiken die geen gluten bevatten.

Dit klinkt misschien eenvoudig, maar dat is het zeker niet. Doordat gluten veel technologische eigenschappen heeft, wordt het vaak gebruikt bij de bereiding van voedingsmiddelen. Om die reden vind je ze dus in producten waar je het misschien niet zou verwachten.

Je kunt bij een glutenvrij dieet probleemloos producten eten die van nature glutenvrij zijn of die eenduidig geëtiketteerd zijn als ‘glutenvrij’. Granen die van nature glutenvrij zijn kunnen tijdens de productie toch besmet raken met gluten. Daarom is het altijd verstandig om graanproducten te kiezen die ook geëtiketteerd zijn als ‘glutenvrij’. Dit geldt voor bijvoorbeeld haver, maïs, gierst, boekweit, quinoa en amarant.  

Veel voedingsmiddelen zijn van nature glutenvrij en kunnen in onbewerkte vorm zondermeer gebruikt worden: fruit en groente, vlees en vis, eieren, melk en zuivelproducten.

Goed om te weten: het van nature glutenvrij zijn verandert niet door een natuurlijke conserveringsmethode, zoals door pasteurisatie van melk, het invriezen van groente of het drogen van kruiden.  

Etiketten lezen

Article200111_Junge Frau Etikette Label Produkt.jpg

Wanneer je een glutenvrij dieet volgt, moet je granen met gluten en producten die vervaardigd zijn van deze grondstoffen absoluut vermijden. Het is daarom erg belangrijk om altijd goed het etiket te checken voor je bepaalde producten eet, omdat er tijdens het productieproces soms ingrediënten worden toegevoegd die gluten bevatten. Zo kunnen bindmiddelen en smaakstoffen bijvoorbeeld ook gluten bevatten, terwijl je dit niet direct verwacht. Wist jij dat deze producten soms ook gluten bevatten?  

Chips, kroketten, worst, worstjes, ijs, hazelnootpasta, magere producten, salades, zoute snacks, ketchup, mosterd, pittige sauzen, chocolade, snoep, kruidenmixen, bouillonblokjes, bakpoeder, witte sauzen, soepen, kant-en-klaarmaaltijden, pudding, sojasaus en marsepein. 

Een voordeel is dat de aanwezigheid van gluten volgens EU wetgeving altijd op de verpakking van een product vermeld moet worden. Raak dus niet in paniek: na het lezen van het label weet je genoeg. Daarnaast is er het ‘doorgestreepte aar symbool’.  Wanneer dit symbool op de verpakking staat weet je zeker dat het product glutenvrij is.