Obowiązujące normy znakowania produktów bezglutenowych

Obowiązujące normy znakowania produktów bezglutenowych

Żywność zawierająca gluten musi zostać wyraźnie oznakowana.

Osoby chore na celiakię i zmagające się z wrażliwością na gluten i pszenicę, muszą zwrócić szczególną uwagę na oznakowanie produktów zawierających gluten podczas robienia zakupów.

Wymagania dotyczące znakowania produktów bezglutenowych i glutenowych

Od listopada 2005 r. obowiązują w Polsce ustanowione normy oznaczenia żywności. Na opakowaniu producent musi umieścić specjalną adnotację dla osób z alergią. Wymóg obejmuje „zboża zawierające gluten i produkty z nich wytworzone”, które są zawarte w produkcie jako składnik, niezależnie od jego postaci i objętości.

Listę zbóż zawierających gluten znajdziesz w oddzielnym artykule na temat glutenu.

Słodziki wytworzone z pszenicy, takie jak: syrop glukozowy, dekstroza lub maltodekstryna, są wyłączone z tej dyrektywy, ponieważ w tych produktach nie ma glutenu.

Znakowanie produktów bez opakowań

Article200104_Einkaufen Junge Frau.jpg

Informacje o alergenach muszą zostać uwzględnione także dla towarów sprzedawanych bez opakowań. Informacje mogą zostać przekazane w formie pisemnej, elektronicznej lub ustnej. W przypadku korzystania formy ustnej, pisemna dokumentacja musi być dostępna na żądanie.

Żywność definiuje się jako bezglutenową, jeśli zawiera mniej niż 20 mg glutenu na kg (= 20 ppm). Ponadto producenci mogą również wprowadzić dodatkowe oznakowanie produktu tj. znak przekreślonego kłosa, który jest przyznawany przez stowarzyszenia zrzeszające osoby z celiakią. Tego typu oznaczenie ma jednak charakter dobrowolny i nie gwarantuje, że produkt jest bezglutenowy.

Wskazówki dla kupujących żywność bezglutenową

  • Najłatwiejszym sposobem identyfikacji żywności bezglutenowej jest wyszukiwanie słowa „bezglutenowy” na przedniej stronie opakowania, któremu będzie towarzyszyć znak przekreślonego kłosa.
  • Jeśli nie rozpoznajesz wszystkich składników z listy, lepiej pozostawić produkt na półce.
  • „Skrobia” lub „skrobia modyfikowana”  znajdująca się na liście składników jest bezglutenowa. Skrobia zawierająca gluten musi zostać specjalnie oznaczona na etykiecie.

___________________________________________________________________________________________________________________________________

Jesteś lekarzem lub specjalistą od żywienia? Więcej informacji o celiakii znajdziesz w Dr. Schär Institute, platformie wiedzy dla ekspertów na temat nietolerancji glutenu i diety bezglutenowej.