Leva glutenfritt – Detta kan jag äta

Leva glutenfritt – Detta kan jag äta

Med dagens stora urval av mat kan det vara väldigt svårt att vid första anblick identifiera produkter som innehåller gluten.

När du följer en glutenfri diet, får du enbart äta produkter fria från gluten.

Det låter kanske enkelt, men det är det inte alltid. Tack vare de tekniska egenskaperna av gluten, används det frekvent i processade livsmedel och gömmer sig där man minst kan ana det. Om du måste följe en glutenfri diet, kan du äta livsmedel naturligt glutenfria från gluten eller de som är märkta som glutenfria produkter. Sädesslag som är naturligt glutenfria kan vara kontaminerade med gluten, vilket är anledningen till att du bör välja produkter som är tydlig markerade ”glutenfria”. Detta gäller exempelvis majsmjöl, havregryn, bovete med flera.  

Många livsmedel är naturligt glutenfria och kan ätas I deras oprocessade form utan att du behöver känna tvivel: frukt och grönsaker, ägg, kött, mjölk och mejeriprodukter.

Bra att veta: mär sådana livsmedel är konserverade, exempelvis via konservering, frysning eller torkning, förändras inte faktumet att de är glutenfria.

Article200111_Logo Aehre Durchgestrichen Gluten Free.jpg

Symbolen med den överkorsade axet är en symbol som ska hjälpa dig identifiera om produkten är glutenfri. Vid en glutenfri diet måste du helt undvika alla gluteninnehållande sädesslag och produkter som tillverkats av dessa. På grund av detta, är det viktigt att vara observant när du väljer och konsumerar mat, eftersom tillsatser också kan innehålla gluten. I många fall är gluten tillsatt under processen eftersom gluten bidrar med en rad av fördelaktiga egenskaper för mattillverkning. Lyckligtvis måste det inom EU framgå på paketet om produkten innehåller gluten. Därför behöver du alltid läsa innehållsförteckningen när du handlar mat. Men få inte panik över det!

Att tyda livsmedelssmärkningen

Article200111_Junge Frau Etikette Label Produkt.jpg

Du behöver vara observant när det kommer till följande produkter. Hade du kunnat gissa att de innehåller gluten?

Chips, potatisplättar, korv, glass, nötcrème, lightprodukter, salta pinnar, ketchup, senap, starka såser, choklad, sötsaker, kryddmixer, buljongtärningar, såser, soppor, färdigrätter och marsipan.

Följande tabell visar vilka livsmedel du kan äta utan tvivel, vilka du bör vara försiktig med och vilka som är förbjudna inom varje livsmedelkategori.

Ofarligt (Utan gluten) Riskfyllt (Läs innehållsförteckningen noggrant) Förbjudet (Innehåller gluten)
Spannmål Majs, ris, hirs, bovete, quinoa, amarant, mjöl av johannesbröd, tapioka (maniok), potatis, kastanjer Glutenfria havregryn, (enligt studier så kan de flesta, som har celiaki, äta havregryn) Se upp med faran för kontamination när det gäller spannmål – det är bättre att ta specialprodukter med tydlig märkning. Färdiga produkter (t.ex. potatismos), potatischips och rispuffar. Vete, korn, råg, dinkel, rågvete, emmervete, karmut, grönkärna, bulgur, couscous. All pasta, bakverk, flingor, müsli osv. som tillverkas av dessa spannmål.
Frukt Alla frukter och nötter Kanderade frukter och smoothies Torkad frukt som pudrats med mjöl
Grönsaker Alla grönsakssorter och baljväxter Färdigprodukter av grönsaker Produkter med grönsaker och glutenhaltigt spannmål, grönsaker som panerats eller beströtts med mjöl
Mjölkprodukter Mjölk, naturell yoghurt och grädde Färskost som Ricotta, Mascarpone och Mozzarella Parmesan Kräm och pudding, färdiga milkshakes, färdigprodukter med mjölk eller ost, smältost Yoghurt med malt, spannmål som innehåller gluten eller kex
Kött, fisk och ägg Alla kött- och fisksorter, ägg Korv, färdigprodukter och färdigsåser med kött eller fisk Fisk eller kött som panerats eller beströtts med mjöl eller såser som innehåller gluten, stekt sill, stekt rollmops
Fett, kryddor, såser och bakingredienser Vegetabiliska oljor, smör, margarin,ister, ättika, rena kryddor,salt, peppar Färdiga såser, sojasås, kryddblandningar, buljongtärningar, bakingredienser t.ex. bakpulver Béchamelsås
Sötsaker och sötningsmedel Honung, socker Choklad, karameller, kakao, glass, tuggummi Choklad med cerealier, som innehåller gluten
Dryck Läskedrycker som Coca Cola, läsk, kaffe, te, ren fruktsaft och nektar, mousserande Färdiga blandningar för frappé, kakao, saft med ämnen som tillsats Öl, kaffesurrogat som innehåller korn eller malt, drycker som innehåller havre
Leva glutenfritt – Detta kan jag äta
240.69 KB

Du har nu lärt dig en hel del om gluten och gluteninnehållande livsmedel. Är du redo för att följa en glutenfri diet? Testa dina kunskaper!