Hur du läser en innehållsförteckning

Hur du läser en innehållsförteckning

Etikettläsning när du följer en glutenfri diet

Etikettläsning kan verka komplicerat när det gäller glutenfri diet. Det första du ska leta efter är glutenfri certifiering. När du handlar livsmedel som inte är glutenfri certifierade, var försiktig. Leta efter "innehåller vete" eller "kan innehålla vete" påstående. FDA kräver att mat märks med ett rådgivande uttalande om det innehåller vete. Tänk på att även om maten inte är märkt med vete så kan den ha tillverkats i en fabrik där vete finns i närheten och då finns det risk för korskontaminering.

Article10045_Glutenfree Schriftzug auf Tafel 2.jpg

Nästa steg när man kontrollerar om maten innehåller gluten är att läsa ingredienslistan. Vete, korn och råg bör elimineras först. Andra vanliga korn att se upp för är havre (om den inte är glutenfri certifierad), dinkel, durum, (semolina) och triticale. Det svåraste att identifiera är ingredienser som anses vara en dold källa till gluten. Beroende på ursprungskällan kan dessa ingredienser innehålla:

  • Modifierad matstärkelse
  • Hydrolyserat protein
  • Maltodextrin
  • Dextrin
  • Maltos
  • Naturliga artificiella smaker och färger
  • Karamellfärg och aromämne

Om du är osäker på att en specifik ingrediens är glutenfri kan du ringa tillverkaren. Om de inte kan bekräfta att produkten är glutenfri rekommenderar vi dig att inte köpa den. Alla Schär produkter är testade för gluten och tillverkade i certifierad glutenfri anläggning. Om du har några näringsrelaterade frågor är du välkommen att kontakta oss.