Jakie rodzaje pożywienia są dozwolone?

Jakie rodzaje pożywienia są dozwolone?

Nauka identyfikowania bezglutenowej żywności.

Od czasu, gdy Unia Europejska wydała dyrektywę dotyczącą etykietowania produktów, identyfikowanie „niebezpiecznych” produktów jest znacznie łatwiejsze. Dyrektywa wymaga od producentów deklarowania obecności w ich produktach nawet minimalnej ilości glutenu. Często umyślne lub niezamierzone spożycie niewielkich ilości glutenu nie powoduje bezpośredniego podrażnienia, ale może być szkodliwe w dłuższym okresie ze względu na trwałe zapalenie jelita. Dlatego, będąc na diecie, należy zachować bardzo dużą czujność. Nie trzeba jednak popadać w glutenową fobię lub nadmierny dietetyczny niepokój.

Bezpieczna żywność lub żywność bezglutenowa

FAQ_AtoZ_11_01_Reis Quinoa in Silberschuessel

Istnieje duża ilość naturalnej żywności bezglutenowej, którą można spożywać bez żadnych zastrzeżeń. Są to ryż; kukurydza; różne typy skrobi, np. ziemniaki, nasiona roślin strączkowych, gryka, maniok, tapioka i kasztany jadalne; mleko i przetwory mleczne; mięso; ryby; jaja; oleje roślinne; warzywa; owoce. Dodatkowo istnieje duża ilość produktów przetworzonych (chleb, makarony, ciastka i zboża), które uzupełniają dietetyczne zapotrzebowanie osób cierpiących na celiakię. Można je rozpoznać po skreślonym źdźble zboża na opakowaniu — symbolu gwarantującym brak glutenu.

Niebezpieczna żywność

FAQ_AtoZ_11_02_Schinken und Wurst auf Holzbrett

Niektóre pokarmy można spożywać dopiero po upewnieniu się, że nie zawierają one glutenu. Niestety, nawet wtedy nie można ich uznać za w 100% bezglutenowe: nawet jeśli gluten nie występuje na liście składników, mogło wystąpić skażenie w trakcie procesu produkcyjnego. Niebezpieczna żywność obejmuje zupki błyskawiczne, kiełbasy, sos sojowy, mieszanki przypraw do mięsa, cukierki i słodycze, lody, skrobię, maltodekstrynę, syrop glukozowy i słód.

Zakazana żywność

FAQ_AtoZ_11_03_Weizen auf blauem Holz

Pokarmy, które trzeba całkowicie wykluczyć, obejmują pochodne pszenicy i innych określonych zbóż, w tym płaskurki, kamut, pszenżyta, jęczmienia i żyta. Owies nie jest zalecany, ponieważ często jest zanieczyszczony glutenem.