Welke voeding is toegestaan?

Welke voeding is toegestaan?

Waaraan kan ik glutenvrije levensmiddelen herkennen?

Het herkennen van zogeheten "riskante" levensmiddelen wordt gemakkelijker door een nieuwe EUrichtlijn voor certificering van levenmiddelen. Volgens deze richtlijn moeten producenten op voedingsmiddelen vermelden wanneer deze gluten bevatten, zelfs als het gaat omminimale hoeveelheden. Meestal leidt bewuste of onbewuste consumptie van gluten tijdens het eten niet tot ernstige klachten, maar op de lange termijn kan opnieuw schade aan de slijmlaag van de darmen ontstaan. Het is dus belangrijk bij de keuze van voedingsmiddelen en bij het eten altijd voorzichtig te blijven zonder bij de gedachte aan gluten in paniek te raken of in de stress te schieten. Dergelijke reacties zijn nergens voor nodig.

Levensmiddelen zonder problemen

FAQ_AtoZ_11_01_Reis Quinoa in Silberschuessel

Er zijn veel producten die van nature glutenvrij zijn en zonder bezwaar kunnen worden gegeten: rijst, maïs, aardappelen, peulvruchten, boekweit, tapioka, melk en melkproducten, vlees, vis, eieren, plantaardige oliën, groenten en fruit. Bovendien zijn er talrijke producten die speciaal voor coeliakiepatiënten worden vervaardigd (brood, deegwaren, gebak, pizzabodems, meel, koekjes, zoetwaren). Deze speciale producten wordenaangeduidmethetsymbool van een "doorgestreepte aar". Dit symbool garandeert dat een product glutenvrij is.

Riskante levensmiddelen

FAQ_AtoZ_11_02_Schinken und Wurst auf Holzbrett

Riskant zijn de levensmiddelen die gluten of tarwe als ingrediënt of toevoeging kunnen bevatten. Voorbeelden zijn kant-en-klaargerechten, worst, sojasaus en ijs. Bij deze levensmiddelen is het bijzonder belangrijk de lijst met ingrediënten op de verpakking zorgvuldig te lezen. Riskant zijn ook levensmiddelen die tijdens de productie mogelijk met gluten in aanraking zijn geweest.

Verboden levensmiddelen

FAQ_AtoZ_11_03_Weizen auf blauem Holz

Verboden zijn alle levensmiddelen die tarwe, dinkel (spelt), kamut, triticale, gerst en rogge bevatten. Haver moet eveneens worden vermeden, omdat het vaak met gluten in aanraking is geweest.